Hormon łożyskowy wpływa na ryzyko depresji poporodowej
24 maja 2013, 13:23Mierzenie poziomu łożyskowej kortykoliberyny (ang. placental corticotropin-releasing hormone, pCRH) mogłoby pomóc we wskazaniu kobiet z grupy podwyższonego ryzyka depresji poporodowej.
Horrory naprawdę mrożą krew w żyłach
30 grudnia 2015, 12:46Horrory naprawdę mrożą krew w żyłach i mogą być niebezpieczne dla zdrowia - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Lejdzie.
Jedzenie jogurtu powiązane ze zdrową dietą i zdrowym trybem życia
25 stycznia 2019, 05:11Jak donieśli naukowcy z University of Maine, jedzenie jogurtów i innych produktów mlecznych jest powiązane ze zdrowszymi nawykami żywieniowymi i lepszym profilem kardiometabolicznym.
Zamykanie szkół nie wpływa na poziom zachorowań na COVID. Pod pewnymi warunkami
5 stycznia 2022, 11:16Nie ma istotnej statystycznie różnicy zachorowań na COVID-19 pomiędzy tymi regionami, których nauka w szkołach odbywa się zdalnie, a tymi, gdzie odbywa się w sposób tradycyjny – wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Binghamton University.
Statyny pomagają w leczeniu żółtaczki
9 lipca 2006, 14:52Jak zakomunikowali w piątek japońscy badacze, leki obniżające poziom cholesterolu (statyny) mogą pomóc w terapii wirusowego zapalenia wątroby typu C. Statyny zmniejszają wątrobową biosyntezę cholesterolu. Są one o tyle obiecujące, że szybko i naprawdę skutecznie (w porównaniu do innych medykamentów) obniżają poziom złego cholesterolu (LDL), zwiększając jednocześnie poziom dobrego cholesterolu (HDL).
Przy wysokim poziomie cukru skóra szybciej się starzeje
15 grudnia 2011, 18:19Osoby, które lubią słodycze, mogą zaszkodzić nie tylko swojej wadze i zębom, ale również skórze. Jeśli ktoś ma wyższy poziom glukozy w surowicy, wydaje się ludziom starszy, niż jest w rzeczywistości, bo najwyraźniej skóra szybciej się starzeje.
Badanie mechanizmów insulinooporności na Evereście
15 kwietnia 2014, 13:42Badanie przeprowadzone podczas ekspedycji na Mount Everest pokazało, w jaki sposób niski poziom tlenu w organizmie (hipoksja) wiąże się z rozwojem insulinooporności.
Muffinka zapobiegająca chorobom serca
22 maja 2017, 11:40Na Uniwersytecie Queensland (UQ) powstała muffinka, która ma obniżać ryzyko chorób serca.
Ziemniaki nie gorsze od żeli węglowodanowych
21 października 2019, 11:35Spożywanie piure ziemniaczanego podczas wydłużonego wysiłku, np. maratonów czy wyścigów rowerowych, podtrzymuje odpowiedni poziom glukozy we krwi tak samo dobrze, jak dostępne w handlu żele węglowodanowe. Wg Nicholasa Burda, ziemniaki są obiecującą alternatywą dla sportowców, bo stanowią tanie i gęste odżywczo [...] źródło węglowodanów.
Za kilka lat cukrzycy mogą pozbyć się igieł i będą przyjmować insulinę doustnie
22 stycznia 2024, 12:00Na całym świecie żyje około 425 milionów ludzi chorujących na cukrzycę, a 75 milionów z nich musi codziennie przyjmować insulinę w zastrzykach. Dzięki pracom naukowców z najdalej na północ położonego uniwersytetu na świecie, Uniwersytetu w Tromsø (Norwegia), osoby te będą mogły pozbyć się strzykawek i zaczną zażywać doustną insulinę. A będzie można ją podawać nie tylko w formie tabletek, ale na przykład w gorzkiej czekoladzie.